Waarom moet ik een child-theme gebruiken?
Je weet inmiddels dat je je WordPress website vorm geeft door middel van een Theme. Regelmatig kan het dan toch voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent met de layout van je site. In dat geval kan je er voor kiezen om wat maatwerk aanpassingen door te voeren. Bijvoorbeeld als je je header ‘sticky’ wil hebben, dat wil zeggen je header ook bij scrollen bovenaan in beeld blijft. Als dat geen optie is in de ‘customizer’ van je Theme kan je dat veranderen door een stukje code te wijzigen of toe te voegen aan een van de vele (PHP) documentjes waar wordpress uit bestaat. In dit voorbeeld zou dat de syle.css kunnen zijn, het documentje waarin alle standaards en uitgangspunten zijn vastgelegd voor de vormgeving van jouw site.
Elk wordpress theme is dus aanpasbaar?
Ja, je kan in een gekozen Theme allerlei wijzigingen aanbrengen waardoor de site er precies zo uit gaat zien als jij het hebben wilt. Het vervelende is alleen dat je die aanpassingen kwijt bent na een update van je Theme! Je hebt dan 2 keuzes: nooit meer updaten (maar dan ook geen bug-fixes en mooie nieuwe functionaliteiten van je Theme-bouwer ontvangen) of nijdig zijn op de Theme-bouwer en het Theme weer opnieuw aanpassen. Beide niet echt fijn en handig.
Kinderen hebben de toekomst: gebruik een Child theme!
Gelukkig heeft WordPress hiervoor een briljante oplossing: een zogenaamd Child Theme. met een Child Theme kan je aanpassingen maken op je Theme, zonder het standaard Theme daadwerkelijk te veranderen! Hierdoor kan je updaten wat je wil, het stukje maatwerk code werkt daarna gewoon weer in het vernieuwde Theme.
De naam is trouwens geweldig gekozen: een child theme neemt alles over van het parent-theme, echter kan daarna eigenschappen van die ouder aanpassen aan de eigen voorkeur. Gaaf, want het child theme is dus volledig afhankelijk van het parent theme, net zoals in het echte leven een kind volledig afhankelijk is van de ouders.
Tip:
Veel betaalde thema’s bieden zelf al een child theme aan. Dit is daarmee eenvoudig te installeren. Als dat er niet is moet je om een child theme aan te maken soms wijzigingen aanbrengen in de bestanden van je wordpress site bij je hosting party. Hiervoor zijn veel tutorials op het web beschikbaar, maar wees voorzichtig: sommige wijzigingen kunnen resulteren in fatal error’s waardoor je in het ergste geval niet meer in je eigen site kan komen. Door zorgvuldig te werken kan je dat over het algemeen goed voorkomen.
En let op als je met tutorials werkt: in 2016 is er een aanpassing geweest in de manier waarop child themes werken, let er daarom goed op dat zo’n tutorial je laat zien hoe je het child theme op de ‘nieuwe’ wijze aanpast. Bijvoorbeeld door een tutorial van recente datum te kiezen.
En heb je hier allemaal geen zin in dan kan je er ook nog voor kiezen om een child theme te creeren met een plugin, bijvoorbeeld deze. Of je geeft ons even een berichtje, dan verzorgen wij het graag voor je..