Welk lettertype voor mijn website, en waarom is dat zo belangrijk?

plaatje van verschillende fontsEen website ontwerper kiest misschien een prachtig artistiek font. Of gebruikt het lettertype dat ook in je logo voorkomt. Maar is dat nou echt goed?

De ontwerper kijkt waarschijnlijk vooral naar hoe de totale website er uitziet. Best belangrijk, want de uitstraling van jouw website is cruciaal voor het aantrekken van bezoekers. 

Maar of dat artistieke font dan echt het beste font voor jouw website is?
Als je je echt verplaatst in je bezoeker, dan gaat het er om of hij of zij de teksten goed kan lezen. Je bezoeker moet, zodra de pagina geladen is, geen enkele moeite hoeven doen om de teksten te lezen en te begrijpen.

Eigenlijk moet je bezoeker niet eens merken dat hij leest. Als het lezen lastig is door een te “mooi” lettertype, dan is hij zo weer weg. En dat herken je waarschijnlijk zelf ook wel:

Stukje tekst in een raar lettertype

Dus: je font moet heel makkelijk te lezen zijn! Als we het daar over eens zijn geef ik je graag de 5 belangrijkste tips voor jouw website:

 1. Het font moet heel makkelijk te lezen zijn!
  Kijk eens naar bekende websites zoals Google, Coolblue, of NRC: ze gebruiken een vrij eenvoudig, vaak gebruikt font. Misschien wat saai voor de ontwerpers, maar met een uiterst belangrijkste kenmerk: het is een font dat makkelijk leest.
  Vaak is dat bijvoorbeeld Verdana, Helvetica, Open-Sans (het font wat je hier nu leest) of Arial. Het zijn altijd schreefloze (sans serif) fonts: dus zonder dwarsstreepjes aan de uiteindes van de letters. 
 2. Je font moet niet te klein zijn.
  Vaak wordt de tekst in paragrafen weergegeven in grootte 12. Dat is echter veel te klein voor de hoge resolutie beeldschermen van tegenwoordig: een lettertype 16 is veel makkelijker en prettiger te lezen. 
 3. Er moet een goed contrast zijn.
  Een mooie foto op de achtergrond is prachtig, maar hoe goed blijft de tekst leesbaar? Als ik ik te weinig verschil zie tussen de achtergrond en het lettertype worden mijn ogen sneller vermoeid en ben ik dus ook sneller weg.
 4. Gebruik niet teveel lettertypen door elkaar.
  Hoe mooi het ook kan zijn, teveel verschillende lettertypes maakt de site ook onrustig. Probeer het bij 2, hoogstens 3 verschillende fonts te houden.
 5. Zorg voor de juiste breedte van de tekst op jouw website.
  Klinkt makkelijk zat, maar wat is dan de juiste breedte? Volgens Wikipedia hebben onderzoeken uitgewezen dat een zin met een breedte van 100 letters sneller wordt gelezen dan een zin met een breedte van 25 letters. Maar let wel, kortere zinnen van 55 letters worden beter gelezen. Smallere zinnen worden dus het best begrepen. In de praktijk werkt een combinatie het beste: vaak begint een artikel met een smallere tekstbreedte om de bezoeker sneller te laten begrijpen waar het over gaat, om daarna bredere zinnen te laten zien zodat de bezoeker sneller kan lezen. Begin bijvoorbeeld met een afbeelding naast de tekst, zoals ook deze blog begon.. 

The aim of this post is to facilitate the choice of a series of fonts (out of the hundreds available) whose technical and visual characteristics make them more readable and compatible with a wide variety of devices, browsers and operating systems:
20 beste web-fonts

Op deze site kan je een afbeelding uploaden met daarin het lettertype dat je zoekt. Vervolgens kan je aangeven welke letter overeenkomt met welk deel van de afbeelding, waarna de site voor je op zoek gaat naar het juiste lettertype:
What The font??

Seven tips to help you select and use the best web font for your design project. And, as bonus, 10 great web-fonts:
7 Tips for Choosing the Best Web Font

Google Fonts is al jaren één van de populairste providers van gratis fonts voor je website. Op dit moment huisvest deze enorme fontbibliotheek maar liefst 818 webfonts. Voor het geval je door de bomen het bos niet meer ziet, zoeken wij graag voor je uit wat de beste Google Fonts in 2017 zijn:
53 beste Google Fonts