verschillende devices in een netwerkTegenwoordig spreken we in de webdesignwereld vaak over responsive en adaptive websites. De termen gebruiken we vaak willekeurig door elkaar, daarom gaan we daar in deze blog kort op in. Wat is het verschil tussen responsive en adaptive?

Wat is responsive?

De wikipedia definitie van responsive: “responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons).”

Tuurlijk. Ik wil dat de website prima te bekijken is op zowel een groot computerscherm, als op een iPad of een kleine smartphone. En daarnaast verwacht ik ook nog eens dat die website op elke beschikbare browser juist wordt weergegeven (behalve natuurlijk internet explorer, die geeft al sinds 2010 niets meer correct weer;).

Maar wat is dan adaptive?

Over Adaptive zegt wikipedia niets, waarschijnlijk omdat die term pas van de laatste jaren is. En ook omdat de meningen wat uit elkaar lopen over wat adaptive nou precies is.

Wat mij betreft is adaptive meer gericht op de inhoud van het scherm. Dat betekent dat de weergave niet alleen geschaald is naar het formaat scherm, maar ook dat er sommige zaken worden weggelaten. Bijvoorbeeld omdat die op een bepaald scherm niet juist worden weergegeven.

Het is zelfs mogelijk dat er een andere content wordt getoond op een mobiel display dan op een laptop, bijvoorbeeld door het gebruik van een andere achtergrond afbeelding. Of het wel of niet weergeven van buttons of menu. Zelfs teksten kan je aanpassen voor de verschillende schermformaten.

Conclusie

Beide termen zijn gericht op het optimaal geven van een website op welk device (scherm afmeting) en welke browser dan ook. Bij adaptive schaal je de inhoud niet alleen, voeg je sommig elementen toe – of laat je die juist weg – op apparaten waar dat niet relevant is. Zoals bijvoorbeeld een lokalisatie button die op een mobiel met gps wel zichtbaar is, maar op een vaste computer niet.

Uiteindelijk is het lekker belangrijk aan welke van de 2 jouw website voldoet. Belangrijk is dat je website correct wordt weergegeven, en dat het doel bereikt wordt. Is dat niet zo dan is er hoe dan ook werk aan de winkel..

YourWebPro kan je helpen om je bestaande website aan te passen of te vernieuwen. Zodat je responsive (of adaptive) weer bij de tijd bent om nieuwe bezoekers naar je site te krijgen..

Rens Verschuur

Rens Verschuur is zijn hele carriere actief geweest in de communicatie en IT branche, heeft gewerkt bij kleine en grote ondernemingen en is sinds 2012 actief met Yourwebpro. Hij is gespecialiseerd in webdesign, SEO en Google Ads.